• tel:+ 381 (64) 294-12-78
  • email:eurostil2007@gmail.com

Saveti...

Ovo su neki od mnogobrojnih saveta koje Vam možemo pružiti kako biste sami na veoma brz i efikasan način oplemenili Vaš dom i učinili da se i sami lepše osećate u njemu. Poslušajte nas i uživajte dok se drugi dive Vašem umeću...

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru

Slaganje boja u unutrašnjem prostoru...

Dnevna soba je prostorija u kojoj se u proseku provodi najviše vremena, tako da bi trebalo da bude pravilno dizajnirana i dekorisana. Najviše značaja pridaje se izboru troseda i fotelja za udobno sedenje, ali još jedna važna stvar je kako odabrati pravilno boju zidova i ostalih detalja. Pošto je to prostor u kome se boravi preko celog dana, po dnevnoj svetlosti, veštačkom osvetljenju ili u trenucima opuštanja pod svetlom sveća, postoji nekoliko faktora koje treba razmotriti pre nego što se izabere boja koja će krasiti zidove.
Prvi i osnovni savet je da se izabere deo zida na koji će se naneti nekoliko uzoraka boje koje su ušle u uži izbor. Potrebno je malu površinu zida obojiti kako biste uporedili sa ostalim nameštajem i detaljima.
Preporuka je da se stavi akcenat na jedan deo sobe, a to zavisi od vas koji ćete deo izabrati. Najčešće je to centralni zid, iza TV uređaja ili neki istaknuti stub, kamin ili možda zid iza troseda koji uglavnom zauzima centralno mesto u dnevnom boravku. Preporučljivo je da se akcentovana boja pojavi na još jednom detalju u sobi kao što su jastučići ili prekrivač ili neki drugi dekorativni komad.
U manjim prostorima paleta svetlih tonova je dobrodošla, dok u većim kvadraturama možete slobodno eksperimentisati sa više nijansi čak i tamnijih tonova. Uvek je bolji izbor da zidove obojite u neutralne tonove, a da tamnijim tonovima istaknete detalje koje možete kasnije menjati.

Prostor

Iskoristite prostor u potpunosti...

Ako je visina tavanice veća od standardnih 2,60m možete razmisliti o ugradnji spuštenog plafona koji, pored estetskog, ima i ekonomski efekat uštede u grejanju prostorije. Omogućava ugradnju rasvete u spušteni plafon u delovima prostorije gde vam je rasveta potrebna. Prostor iznad spuštene tavanice takođe se može iskoristiti za odlaganje ređe korišćenih stvari ili zimske/letnje garderobe.
Iskoristite policu ili šank kao lažnu pregradu koja će prostor podeliti na više malih udobnih celina. Možete prostor ispod šanka iskoristiti kao ugradni plakar za garderobu ili police za knjige, a prostor s unutrašnje strane šanka kao mini ostavu u kuhinji.Kuhinjska vrata koja se često otvaraju možete zameniti kliznim ili harmonika-vratima, što će učiniti kuhinju i trpezariju praktično spojenim, čime dobijate veću prostoriju koja može služiti i kao dnevni boravak.
Zamenite kadu tuš-kabinom. Time ćete uštedeti na prostoru, ali i energiji, jer se pri tuširanju potroši mnogo manje tople vode.

Ulepšavanje prostora

Ulepšajte prostor detaljima...

Svaka kuća se sastoji od mnogih pojedinosti koje doprinose njenom celokupnom izgledu. I dok usklađivanje boja i izbor presvlaka, kuhinjskih potrepština, posuđa, antičkih predmeta i drugih pojedinosti predstavlja užitak za ljude s ukusom, izbor okova nije nimalo lak zadatak jer na tržištu postoji veliki asortiman ručki, brava,ukrasnih lajsni, vešalica, kvaka za vrata i prozore i sličnih stvari. Malo ko se uspešno snalazi pri izboru takvih detalja.
Ovim sitnicama treba posvetiti dosta pažnje, pravilno uklopiti boje, materijale i dezene kako biste dobili jedinstven dizajn,dizajn koji na kraju krajeva oslikava i Vas. Bitno je da odaberete predmete koji garantuju praktičnost, trajnost, lako rukovanje, kao i da budu dobre izrade, jer ćete na taj način izbeći kasnije popravke i uštedeti novac.. U protivnom će Vam kupovanje bez neke vizije razbiti jedinstvenu celinu stambenog prostora, a razlike u malim detaljima, kao što su utičnice, prekidači i sl. ubrzo će Vas zamoriti.